Digital samtid – del 2

Har du noen venner du kun kjenner via Internett, som du aldri har møtt ansikt-til-ansikt?

Jeg har bare hatt en venn som jeg kun kjente over internett men det er mange år siden nå.

Sammenligner du deg med andre på sosiale medier?

Jeg finner det å sammenligne seg selv med andre, og ha lyst til å være andre poengløst. Det er tilfeller hvor jeg smålig er sjalu for hva en annen har eller gjør men henger meg på ingen måtte opp i det ettersom det er noe man overhodet ikke kan endre på.

Er det store forskjeller på hvordan mennesker under 20 år bruker internett, sammenlignet med dem som er pensjonister? Hva består forskjellene i?

Det er store kontraster på hvordan de ulike aldersgruppene bruker sosiale medier. Personer under 20 kan være veldig hensynsløse og ikke tenke på konsekvensene av deres handlinger. Pensjonister derimot har for det første en mye lavere prosentdel som befinner seg på nettet og de som bruker det er mer varsomme, omtenksomme og mindre synlig på nettet.

Blir vi med kalde og overfladiske i forholdet til våre medmennsker når vi bruker sosiale medier? 

Fordi mange nettsider tilbyr et visst nivå anonymitet kan det ofte oppstå mye hostilitet mellom brukerne. Når man ser disse brukerne på skjermen er det også mulig å ikke se på de som medmennesker, og dermed ikke tenke på de som ser hva du har skrevet eller gjort på nettet og hvilken effekt det har på dem slik en ville gjort ansikt til ansikt.

5. Hvordan har de sosiale relasjonene endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?

Nå for tiden er mennesker i konstant kontakt med hverandre. En kan snakke med hvem som helst fra hele verden fra hjemme i sin egen seng, som kan føre til at man blir bedre kjent med hverandre og man kan bli kjent med noen man ellers aldri hadde snakket med. Det kan også ha noen negative konsekvenser. Spesielt blant unge er de ikke like hensynsfulle over nettet og det kan føre til at man for anstrengte forhold.

6. Hva er forskjellen mellom digital mobbing og annen mobbing?

Digital mobbing går ut på å såre andres følelser i enn større grad, ettersom fysisk vold og pining ikke er alternativer. Digital mobbing kan vare i måneder uten at noen andre en mobberen eller offeret vet om det, ettersom de ikke nødvendigvis har muligheten til å se det.

7. Hvordan har mobbing endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?

Teknologien har gjort det mulig å mobbe andre fra skyggene. En kan mobbe en annen fra hvor som helst helt anynonymt med svært liten sjanse for å bli oppdaget om en ikke ønsker det.

8. Nevn noen tiltak som kan gjøre din digitale hverdag tryggere.

På mange platformer samt på telefon er det et alternativ å blokkere brukere eller nummeret, noe som kan bli brukt hvis du for eksempel føler at han/hun på den andre siden ubehagelig. Det blir også lært bort på skolen at barn må respektere hverandre på nett og behandle hverandre med hensyn.

 

Kilder:

Digital Samtid del 2 hefte

https://no.wikipedia.org/wiki/Digital_mobbing#Tiltak_for_.C3.A5_forebygge_digital_mobbing

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s